2

Dlaczego od dwóch lat nie mogę zajść w ciążę?

biedroneczka1997:

Proszę o interpretację moich wyników;TSH 2,66(0.25-5UmL), PROLAKTYNA 23,87 (5-35ng/mL), TESTOSTERON 1,46 (0.35-3.12nmol/L) PROGESTERON 2,18nmol/L (faza folikularna 0.9-2,3), (f.owulacyjna 2,1-5,2), (f.lutealna15,0-57,0) ESTRADIOL 98,70 (f.folikularna 587pmol/L), (f.owulacyjna124-1468pmol/L), (f.lutealna101-905pmol/L) FSH6,80 (f.folikularna 2,8-11,3mlU/ml), (f.owulacyjna5,8-21,0mlU/ml), (f.lutealna1,2-9,0) LH 7,20 (f.folikularna1,1-11,6mlU/ml), (f.owulacyjna17,0-77,0mlU/ml), (f.lutealna0-14,7mlU/ml).

Bardzo proszę o pomoc:(

Odpowiedzi - Dlaczego od dwóch lat nie mogę zajść w ciążę?
Odpowiedź eksperta Lekarz Aneta Zwierzchowska

Witam!

Nie mogę podjąć się pełnej interpretacji Pani wyników, nie wiedząc w którym dniu/dniach cyklu pobierana była krew. Faza lutealna to ostatnie 14 dni cyklu, faza folikuarna- od pierwszego dnia miesiączki do owulacji. Ponadto, trudno diagnozować na podstawie "suchych" wyników.

Czy miesiączkuje Pani regularnie? Czy występują u Pani krwawienia/plamienia śródcykliczne? Czy były wykonywane dotąd jakiekolwiek inne badania?

Niepłodność może być spowodowana wieloma czynnikami, zarówno ze strony kobiecej, jak i męskiej. Oprócz zaburzeń hormonalnych, mogą to być nieprawidłowości anatomiczne macicy, niedrożność jajowodów, infekcje, zaburzenia immunologiczne.

W Pani przypadku wstępnie można wykluczyć zaburzenia czynności tarczycy, hiperprolaktynemię i zbyt duże stężenie androgenów (męskich hormonów płciowych). Konieczna jest jednak dalsza diagnostyka, badania USG i ewentualnie histeroskopia oraz badanie drożności jajowodów. Warto zaznaczyć, że czasem nawet całkiem zdrowe pary muszą starać się przez kilka lat, nim uda im się doprowadzić do poczęcia. Warto znać rytm swojego ciała, umieć zidentyfikować okresy płodne i niepłodne, tak aby starania były bardziej celowane. Pomocne mogą w tym być obserwacje śluzu szyjkowego, temperatury ciała oraz obliczenia wykonywane na podstawę długości cyklu. W skrócie opisałam to w odpowiedzi na inne pytanie: http://abcciaza.pl/pytania/jak-oblicza-sie-dni-plodne.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

 

Zadaj pytanie ekspertowi
zdjęcie użykownika biedroneczka1997

Dziękuję podniosła mnie troszkę Pani na duchu, bardzo obawiałam się tarczycy, ale teraz na pewno odważę się na kolejne badania:)

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
Rozwiąż działanie i podaj wynik.
Kolejne pytania Dlaczego od dwóch lat nie mogę zajść w ciążę?